tp disebabkan gambor ada dlm hp adik ipor, agak lambat sket nak 'proses'..
di tambah faktor kesibukan trafik a.k.a kemalasan.. ya ampuun..
menu ni pnAA buat kat umah mertua..
sempena 'kawan' adik nak dtg umah 'kenal2'..
mak mintak pnAA bertindak sebagai chef-yg-xde-pembantu pd hari tu memandangkan mak ada appointment kat spital & adik sibuk nak amek 'jemputan'..
dari pagi, buat julung2 kalinya pnAA pegi pasar kat simpang kuala..
beli segala macam bahan yg nak digunakan..
sbb abah x boleh nak pi beli brg2 pagi tu, ada urusan kat skolah..
riso jugak nak masak dalam skala org-jual-kat-pasar-malam ni..
besa kan buat utk makan2 senirik aje..
bahan2:-
Bahan A (Bihun)
- rendam bihun sampai agak2 lembut. kemudian celur.
Bahan B (Sup)
- Ayam (bhgn isi); rebus ayam sampai empuk & ketepikan.
- 1 labu bawang besar (dimayang); tumis bawang sampai naik bau.
- masukkan air rebusan ayam tadi.
- 6 kiub sup bunjut; masukkan kiub sup bunjut.
- 6 kiub pati ayam; masukkan kiub pati ayam.
Bahan C (Bahan Perencah)
- daun bawang (dihiris)
- daun sup (dihiris)
- taugeh (dicelur)
- bawang goreng (beli kat kedai je..hiks)
- ayam yg dah direbus tadi; disiat2
Bahan D (Sambal Kicap)
- kicap
- cili (ditumbuk)
- 2 ulas bawang merah (ditumbuk)
- 2 ulas bawang putih (ditumbuk)
haaa.. ni ropenye bahan perencah & sambal kicap sebelum dihidang chantek2..
ni pulak sup yg dibuat dlm periuk bessaarr punyer....
dan sempena maulidurrasul
dan sempena esok pnAA nak berangkat pulang dah,
mak abah request pnAA buat bihun sup ni lagi..
bile org request, maknanya sedap la kan.. kehkehkeh..
maka, pnAA pun masak la lagi skali..
bezanya, x payah pegi pasar senirik..
masak dalam periuk kecik aje..
wallahu'alam...
0 ULASAN:
Post a Comment