elok2 je lepas zulfa tido lbh krg kul 3++ (alhamdulillah...), trus bancuh tepung..
bahan2nye:
- tepung gandum
- air
- santan
- telur
- gula
- marjerin/mentega/minyak
- pencelup a.k.a pewarna (kat sini pnAA buat pewarna asli.. heheh.. sbb xde pencelup)
cara2nye:
- pnAA bancuh tepung gandum dgn air dulu..lepas tu tapis utk buang tepung yg 'ketul2' tu supaye bancuhan jd 'halus'..
- larutkan sedikit gula dgn air (dlm bekas lain) utk jadikan air gula & masukkan dlm bancuhan tepung td.. gula ni x payah byk.. utk bg sedikit rase manis pd tepung aje, xde la tawar..
- masukkan santan..
- masukkan 1 biji telur yg dh dipukul terlebih dahulu..
- masukkan 1 sudu marjerin/mentega/minyak dlm bancuhan.. ni supaye kite x payah boh minyak pd acuan lepas tiap kali kuih masak..
- panaskan acuan dulu dgn sedikit minyak supaye nnt kuih x melekat..
- lepas tu bile acuan dh panas, bolehlah masukkan bancuhan dlm acuan.. & di bubuh gula kat tengah2..pnAA masak kuih ni atas dapur biase mcm ni je.. masak atas api kecik je tau.. takut nanti hangit kat bawah tp yg atas x masak lg..
bile semua warna kuih tu sekata, maknenye kuih tu dh masak.. so, boleh la dikeluarkan drp acuan.. & telangkupkan kapel dua2..
ni antara kuih yg dh siap.. kuih ni diletakkan di dalam tupperware sbb nk bg jiran2 tetangge setelah pnAA memeram tupperware deme sekian lame.. ehehe..
1 ULASAN:
sedapnya nampak..terliur..:) baru tahu rupenya kena letak minyak sikit dlm bancuhan ye..patutla selama ni 1st n 2nd batch mesti melekat2 kat acuan..terima kasih azree!
Post a Comment