Monday, May 11, 2009

Susu Formula

sepanjang minggu lepas pn.AA sebok sket meng'compare'kan kandungan nutrisi susu2 formula yg ade kat pasaran..cek jugak kat websites & forum2, nk tau susu mane yg ok..

sbb zulfa dh x BF, so nak carik susu utk 1yr..(hari ni zulfa genap 1yr)

antare susu yg pn.AA kaji (eheheh)
  1. dumex (dugro & mamil gold)
  2. dutch lady (dutch lady 123 & friso gold 3)
  3. enfagrow A+
  4. fonterra (anmum essential 3 & fernleaf 1+)
  5. nestle (neslac 1+ & nespray 1+)

pn.AA buat perbandingan mengikut RNI (Recommended Nutrient Intakes)..

byk giler susu yg pn.AA listed & sudahnye pening nk pilih yg mane..huhuh...

pade sesape yg nk maklumat ttg nutrisi sume susu2 nih, leh la bgtau...

kesimpulan yg pn.AA leh buat, xde susu yg lebih baik daripada satu susu yg lain. sume susu ni ade kandungan yg die lebih & ade kandungan yg die kurang. . sbg cth, klu parents nak anak montel, bg la susu yg kandungan fat nye lebih b'banding susu lain..

yg lain2 terpulang kepada keserasian dgn perut/badan anak & kemampuan parents..

tapi secare peribadi, pn.AA tgk friso gold 3 ade hampir kesemua nutrisi...& die gak ade boost immune..tp ade sesetengah org anti dgn Dutch Lady, maklom la produk Belanda (yg penah hina nabi Muhammad S.A.W)..

hmmm... ekceli pn.AA pn lom buat pilihan lagi.. mayb sehari dua lg kot..

mntk2 zulfa serasi dgn susu yg bakal dibeli...

8 ULASAN:

Mama Rayyan said...

Iman dh start FM dari umur 1bln lg coz susu badan xcukup.Iman minum susu SNOW,tu susu kacang soya.kata my mum(yg suggest susu tu,coz sume anak2nya minum susu tu masa kecik dulu,so diturunkan pada cucu dia)rasa susu tu mcm BM kita.mayb sbb tu iman terus je minum masa 1st time bagi kt dia dulu.pastu xde masalah berak keras atau tak serasi...setakat ni la...

AlifKhamsa said...

ooo tq..

Anonymous said...

Salam Ama, tahniah sbb berikan zulfa susu ibu selama setahun pertamanya..ama teruskan la sampai zulfa 2 tahun.

Susu ibu adalah supply and demand, selagi ada demand, supply akan terhasil dan cukup segala lemak, nutrient yang baby perlukan.

Iron mahupun probiotik apatah lagi DHA AA etc etc tiada research mengatakannya ianya sesuai utk perkembangan bayi. DHA yang bayi perlukan adalah dari sumber makanan yg ibu proses iaitu susu ibu.

Ama boleh call sue di o12 5880515 utk maklumat lanjut.

mummy sara &syasya said...

ama... ni paan a.k.a mok.. kalau leh ama jgnla kasik anak FM.. ama kerapkan pam.. ama kerapkan feed zulfa.. betul kata sue susu ibu takkan pernah kering selagi ada konsep demand & supply tu. mok anak sulung dulu pun rasa sedih sgt bila ingat napela give up cepat sgt.. namun mok bangkit semula.. and Alhamdulillah susu mok tak pernah kering...

Anonymous said...

Sue nak betulkan ama...

Iron mahupun probiotik apatah lagi DHA AA etc etc (dalam susu formula) tiada research bukti mengatakannya ianya sesuai utk perkembangan bayi. DHA yang bayi perlukan adalah dari sumber makanan yg ibu proses lalu disampaikan dalam bentuk susu ibu.

harap ama gigih kembali menyusukan zulfa!

Anonymous said...

dan kandungan lemak yang tinggi yg dipercayai boleh menggemukkan baby sebenarnya tidak perlu kerana melalui kajian, ianya antara punca kadar obesiti yang tinggi di kalangan dewasa.

ama, susu ibu mengandungi lemak yg sedang elok utk zulfa.chaiyok dear!

Sue, www.diyaluna.com

Anonymous said...

you have a wonderful site!

Anonymous said...

Anak saya 17bln montel, dia minum lactogen..tak perasan lak kandungan lemak dia..takut gak dia obes..so nak tukar ke fernleaf, kurang manis dah skg..ble calculate gula tambahan dia..dlm 4-5 sudu tea sehari..
yg lactogen plak dalam 5-8 sudu sehari..tak tau lar lg serasi tak..lgpun nak boikot nestle produk yg menyumbang dana kpd israel..
lom try lg...coz yg lama lom abis lg..arap2 ok..