Saturday, January 23, 2010

Petunjuk Jantina Anak

info ni pnAA dpt drpd gosip2 bersama kawan2 & jiran tetangga, 'fatwa' (petua) orang lama & hasil ulangkaji tekun dengan bahan bacaan mahupun cik google..

betul atau tak, wallahu'alam..
mungkin boleh jadikan panduan shj..
sementelah mak bapak hari ni lebih eksaited dgn imbasan 3D/4D..

menyentuh ttg imbasan,
seorang junior merangkap member baik pnAA pun pegi la klinik di Teluk Intan utk imbas jantina anaknya..
DR berkata "awak tahu tak ini (imbas jantina), berdosa"
member pnAA tak terkata apa..
tapi disebabkan keeksaitedan mengatasi rasa 'berdosa', dia pun pegi klinik lain pulak & dapat la keputusan yg dia nak tau tu..

berdosa atau tak, pnAA pun tak tau.. kite boleh tanya pada yg lebih arif..
mungkin rasional berdosa tu (pd pendapat pnAA) sbb kite lebih percaya pd mesin drpd qada' qadar Tuhan..

mujur pnAA tak pernah lalui imbasan jantina..
cuma lalui imbasan wajib shj..

ok, berbalik pd tajuk, pnAA nak share sket ttg konon2nya petunjuk jantina anak yg dikandungkan..

1. alahan/mual/muntah
L: kurang atau sedikit
P: kerap atau teruk

2. keadaan janin
L: lebih aktif. kadang2 sampai boleh songsang, tp akan kembali normal sblm bersalin
P: kurang aktif atau lebih 'cool'..

3. tenaga ibu
L: sentiasa bertenaga, jarang letih
P: cepat letih atau kerap tidur

4. perut ibu
L: lebih tajam atau menonjol ke depan
P: lebih leper

5. penampilan ibu
L: ala kadar atau sama seperti sebelumnya atau lebih 'comot'
P: sgt suke melaram drpd kebiasaannye

6. selera ibu
L: lebih suka makanan masin dan perut cepat lapar
P: lebih suka makanan manis


7. urin ibu

L: warna lebih kuning (kuning pekat)

P: warna kuning cair

8. puting anak sebelumnya

L: timbul

P: seperti ada belahan

takat ni la yg pnAA tau..

tapi kalau ikut zulfa dulu, sume tak btol, sume tunjuk tanda2 yg pnAA ni mengandungkan anak laki.. kecuali no.2 aje..



wallahu'alam

6 ULASAN:

ijad said...

selamat tahun baru...

wanilee said...

slm...sama le time peknen si aufa...tiada tnde yg nyate tunjuk itu pompuan....tp kalo for second child bole refer pad puting first child...rasenye petua tu hampir tepat kot...

Nadya said...

tanda2 cam L je..hehe

zura lias said...

en..nanti kalo saya ade rezeki dapat anak..sy refer le balik entry en ni..tp kalo sy nak tgk jantina anak kucing saya..boleh pakai tak petua entry en nie..hihihihihiih

Puan AA said...

en, utk kucin pon mmg bulih..
en kene byk tny pd mak kucin yg peknen tu..
tgk die muntah teruk ke tak..
tgk die melawa melaram ngorat2 kucin lain ke atau shomot2..
paling penting, time mak kucin tu kencing, en kene tgk btoi2 kaler ape..hiks

wilda said...

kalo nk tahu jantina anak sebelum kawin/ada calon boleh x pnAA? hehe

pnAA, blog personalku dh pindah ke sini http://rejuvenate-me.blogspot.com

xde bende pun kat sana. huhu.