Friday, July 31, 2009
Kurma Ayam
ni pun salah satu lagi menu yg simple...bhn2 & caranya sebijik mcm nk buat kari ayam/daging/ikan versi pnAA punye..cume klu gulai kari tu tambah daun kari utk bau yg mabeles.. tu je beza die.. tp klu x boh daun kari pon xpe..
bhn2;
- bawang besar (dikisar)
- bawang putih (dikisar)
- halia (dikisar)
- serbuk kurma
- ayam (boleh gak ganti dgn daging)
- kentang
- air
- santan
- garam
cara2nye;
- tumis bhn2 yg dikisar
- masuk'n air, sikit je dulu. supaye x kering sgt
- masuk'n serbuk kurma. kacau kacau kacau smpi sebati, smpi naik minyak..
- masuk'n air yg selebihnya
- pastu masuk'n ayam + kentang. tutup periuk kejap
- bile ayam & kentang dh empuk, masuk'n santan
- lastly boh garam secukup rase..
4 ULASAN:
azree, kalau takde santan tak pe ke eh?
x de santan pon ok jer..
tp klu ade santan tu cam lemak2 sket..eheheh..
azree, tambah cabai masak hijau, atau cabai burung sebijik dua.mmm..berasap telinga :)
skrg x leh masak pedas2 dah..
maklom la makan ber3..
x brp nk rajin 'dlm kurungan malas' nk masak asing2, 1 utk makpak, 1 utk anak..ehehe..
Post a Comment