Monday, September 28, 2009

Long Time No See

Ramai yakni 2-3 org bertanya kepada pnAA
“apsal lame x ‘nampak’?”
“gi mane lame x on9?”

pnAA tak berkesempatan nak menjawab..
maka di sini akan diberi huraian panjang lebar..

pada hari jumaat 11 september pnAA diberi satu berita yg tidak disangka2..
pnAA diminta untuk menjadi guru ganti selama 2 bulan iaitu sehingga hujung tahun ini bagi menggantikan cikgu yg baru bersalin bermula isnin 14 september..
ekceli mmg dah lama sejak pnAA dtg miri depa dok Tanya pasal jd GSTT (guru sandaran tidak terlatih)
tapi pnAA x berapa berminat nak jd cekgu.. tak nak keje sebenornye
lg pun tnA mmg tak galakkan pnAA kerja..suka2
dia lebih suka pnAA urus dia, rumah & anak2..

bermula saat itu, sejurus selepas pejabat sekolah telefon, maka detik kelam kabut makin menjadi-jadi..
mana tidaknya, ada 2 hari aje utk prepare apa2 yg patut..

kemudian satu per satu soalan datang macam peluru paint ball dok tembak2..
sapa nak jaga zulfa?
Kalau nak ayah jaga, maka kena book tiket belon?
Tiket belon? Adush! Langsung mata berpinar-pinar kelabu asap

Pegi skolah nak pakai apa? Sbb x tau hukum hakam jadi cekgu..

Macam mana nak ngajo? Sbb x de satu ilmu pasal pengajaran..

Nasib baik la jiran tetangga sebelah2 rumah ni cekgu cekgi..
Bleh la bertanya apa2 yg patut.. settle satu perkara..
Tinggal satu perkara lg.. sapa nk jaga zulfa?

Ekceli kami mmg dah booked tiket utk ayah pnAA datang sini utk berpuasa 2 minggu kat sini..
Then 2 minggu sblm raya, ayah balik semula ke semenanjung sbb nak beraya dgn abg pnAA..
Tapi disebabkan masa tu krisis H1n1 tengah teruk, so kami tak bagi ayah datang..
Hangus tiket belon pegi-balik yg dah di booked..
Bukan apa, kami risaukan kesihatan ayah..
Ayah kategori org yg berisiko tinggi sebab ayah ada asma & umor ayah 70++..
Jadi kami nak ayah datang bila H1N1 reda & kami jangkakan mungkin lepas raya..

Tapi disebabkan hal ini, pnAA trus roger ayah kat kampong..
Nasib baik ayah setuju & nasib baik ayah dah settled sume benda mcm bayor bil, buat road tax dll..
Bila ayah dah setuju, baru pnAA book tiket..
Makanya, ayah dapat jugak berpuasa 1 minggu sebelum raya kat sini..
Dan dapat jugak merasa beraya kat sini..

Itu lah kesah ‘kehilangan’ pnAA selama ni..
Maka bermula la pulak episod baru..
Byk rutin terpaksa diubah..
pnAA tak dpt tgk MHI, WHI, the biggest loser..
drpd syok2 rilek2 tgk tv kat umah, skrg berpenat lelah memanjat tangga..
husshhh....


2 ULASAN:

wilda said...

wah, tahniah pnAA, jd cikgu! kakikecil teringinnn sgt nk jd cikgu, tp nampaknya rezeki x ada.. pnAA ajar subjek ape? semoga semua berjalan lancar! :)

Puan AA said...

jd cekgu kejap jer.. eheheh..
tu pun x ngajo..
depa byk bg yg berkaitan komputer cam key in data dll..
maklom la budak senkom..

klu kakikecil nak jd cekgu, leh mintak jd gstt..
either g kat ppd @ g kat skul yg nak ngajo..

klu through ppd, kebarangkalian dapat, lebih sket.. tp skul ditentu'n oleh depa..

klu through skul yg kakikecil nak, mmg la dpt ngajo kat skul tu, tapi kebarangkalian dapat tak tinggi sbb x tau kekosongan yg ade/subjek yg bersesuaian..

mintak la.. gaji pon banyak.. hihih..