Sunday, August 16, 2009

Kuih Cara

petang tadi pnAA buat kuih cara utk minum petang..
elok2 je lepas zulfa tido lbh krg kul 3++ (alhamdulillah...), trus bancuh tepung..

bahan2nye:
- tepung gandum
- air
- santan
- telur
- gula
- marjerin/mentega/minyak
- pencelup a.k.a pewarna (kat sini pnAA buat pewarna asli.. heheh.. sbb xde pencelup)

cara2nye:
- pnAA bancuh tepung gandum dgn air dulu..lepas tu tapis utk buang tepung yg 'ketul2' tu supaye bancuhan jd 'halus'..
- larutkan sedikit gula dgn air (dlm bekas lain) utk jadikan air gula & masukkan dlm bancuhan tepung td.. gula ni x payah byk.. utk bg sedikit rase manis pd tepung aje, xde la tawar..
- masukkan santan..
- masukkan 1 biji telur yg dh dipukul terlebih dahulu..
- masukkan 1 sudu marjerin/mentega/minyak dlm bancuhan.. ni supaye kite x payah boh minyak pd acuan lepas tiap kali kuih masak..
- panaskan acuan dulu dgn sedikit minyak supaye nnt kuih x melekat..
- lepas tu bile acuan dh panas, bolehlah masukkan bancuhan dlm acuan.. & di bubuh gula kat tengah2..pnAA masak kuih ni atas dapur biase mcm ni je.. masak atas api kecik je tau.. takut nanti hangit kat bawah tp yg atas x masak lg..
mcm gmbr kat atas tu, kuih blum masak lg.. mcm mane nk tau dh masak ke blum??
bile semua warna kuih tu sekata, maknenye kuih tu dh masak.. so, boleh la dikeluarkan drp acuan.. & telangkupkan kapel dua2..

ni antara kuih yg dh siap.. kuih ni diletakkan di dalam tupperware sbb nk bg jiran2 tetangge setelah pnAA memeram tupperware deme sekian lame.. ehehe..

selamat mencuba!!!

1 ULASAN:

kaklong said...

sedapnya nampak..terliur..:) baru tahu rupenya kena letak minyak sikit dlm bancuhan ye..patutla selama ni 1st n 2nd batch mesti melekat2 kat acuan..terima kasih azree!