Tuesday, August 18, 2009

Mengandung 40 Minggu?

ye ke? biar betul?
mengandung ni 9 bln ke 10 bln?

ye, mmg btul! wanita secara normalnye akan mengandung selama 40 minggu..
pnAA mase 'berdua' dulu pn x penah dgr pasal ni..
& masih ramai jugak lg yg tak tau @ kompius pasal ni..

entri ni mgkin remeh..
tp sebnornye penting utk kite tau ape yg sebnornye dimaksudkan dgn 40 minggu..
pnAA tergerak nk tuleh lepas kwn x phm & bertanye.. nasib baik pnAA tau nak jawab..

bg pompuan yg pegnen, usia & perkembangan kandungannye dikira berdasarkan minggu..
tp kite biasenye akan lebih paham bile disebut berdasarkan bulan..
senang kite nak congak & agak bile seseorg tu akan bersalin..

nape 40 minggu?
40 minggu bukanlah 10 bulan..
tapi 40 minggu adalah bersamaan dgn 9 bulan 10 hari..
canggini....
1 minggu ade 7 hari..
so, 40 minggu X 7 hari = 280 hari
**dgn menganggap 1 bulan ada 30 hari,
so, 280/30 = 9 bulan 10 hari..
paham x? haa.. gitu la kesahnye..

ramai org ingat bile 28 minggu tu = 7 bulan.. padahal bukan..
ramai org ingat bile 15 minggu tu = 3 bulan 3 minggu.. pun bukan..
pnAA pun mase pegnan dulu, bile cek up utk 36 minggu, 'misi' tu kate "ni kene jage2 dh ni. dh masuk 9 bulan"..pnAA yg dh tau 36 minggu bkn bermakne 9 bulan, diam aje..
heran jugak, camne 'misi' bleh x tau pasal ni??
& mmg sebnornye ramai jugak pompuan yg dh jd mak, yg dh banyak anak, pun x tau 'maksud' minggu ni..

alhamdulillah, pnAA dulu mengandung 39 minggu 4 hari = 9 bulan 7 hari..
x cukup 3 hari utk smpi 40 minggu..
dijangke 14 mei, skali kuor 11 mei..

so, muge dgn penerangan ni dpt membantu memahami ape yg dikatakan mengandung 40 minggu..


4 ULASAN:

ciktutor said...

Wah, kelas matematik pulak..hehehe

Raja Atikah said...

Salam azree,
Yes,aku agree ngan ilmu hisab ko tu.memula pon aku ingat pegnant 10 bulan and aku pon x tau nape org kate pegnant 9 bulan 10 ari.x tau camne org kire sebenornye.
tp nk senang kire pake 40 weeks kan?and aku mmg mengandung cukup2 40 weeks.EDD 11/5/08 and meletup pon 11/5/08, same cam zulfa.huhu

zura lias said...

angguk..angguk..catit..catit...nnti nak kire lak kucin kt umah bape minggu peknen...

Raja Atikah said...

Zura, kucing pegnant 40 minggu ker?hehehe