Tuesday, May 11, 2010

9 Bulan Mengandungkan Along

Assalamu'alaikum..

n3 ni adalah n3 menunaikan janji (seperti mana yg dijanjikan dlm n3 sebelum ni).. huhu..
nak citer sket pengalaman mengandungkan Along..

pnAA disahkan mengandung masa kami dok kat sungai mati, muar, johor..
tnA menjalani praktikal latihan mengajor kat sana 3 bulan..
itulah kali kedua kami tinggal sebumbung utk tempoh yg lama..
sbb sebelum2 tu kami pun PJJ jugak.. kerana masalah tempat kerja..

waktu tu bulan puasa..
seminggu sebelum tu, mmg pnAA ada muntah, sekali..
tapi tak syak apa2 sbb plus cirit-birit..
so, pnAA anggap salah makan la kot..
pastu, minggu seterusnya muntah sekali lagi..
hari tu mmg penat yang amat.. badan lembik semacam je.. maybe sbb bulan posa kot..
bila tnA balik dari skolah, dia ajak pegi klinik..
akhirnya dapat tahu yg pnAA pegnan..
MA kat situ ucapla tahniah & tnA kata timekasih..
tp pnAA macam blur giler.. terkesima kat situ..
MA tu pun agaknya leh perasan yg pnAA mcm bengong2 sket.. mmg sesuatu yg tak dijangka..
daripada klinik tu, tnA ajak terus ke bazar ramadan..
tak payah masak katanya (yuuhaa!!) sbb tgk pnAA mcm tak larat je..

sepanjang 9 bulan
januari 2008 tnA dapat porting ke miri..
pnAA tak ikut sbb masa tu pnAA dah 5 bulan..
kalau pnAA ikut pun, dapat dok sama 2 bulan je sbb lepas drpd tu tak boleh naik flight balik semenanjung dah..
so, kami pikir biorlah tnA dok dgn budak2 bujang dulu sampai pnAA datang miri.. leh jugak jimat duit..
maklom la, sewa umah kat sini paling murah rm500 (bertuah kalau dapat)..
umah bujang yg tnA sewa tu rm600, dok berempat.. kan byk dah boleh jimat.. hihi..
maka, sekali lagi kami PJJ.. pnAA dok tanjung malim dgn ayah.. tq byk2 ayah sbb jaga Lee..

sepanjang mengandungkan zulfa, alhamdulillah takde yg buruk2 @ pelik2 berlaku..
muntah2 pun boleh dibilang dgn jari .. mmg takde alahan yg dasat2..
maybe sbb pnAA dah telan ubat muntah (dokter bagi) masa sahur & muntah2 ni kalau tak silap pnAA jadi dalam sebulan lebih je, itu pun bukan hari2.. syukur sgt2..

bab makan, pnAA suka makan yg pedas2..
selera makan, toksah cakap la, selalu 100%..
sbb tu membesor dgn jayanya..
pnAA byk makan sayor hijo espeseli brokoli sbb penah sekali HB dpt 11(blum bahaya lg pun)..
tp sbg langkah berjaga2, sediakan payung sblm hujan..
buah2 pulak mmg santapan wajib..
pnAA minum ovaltine tetiap ptg..
pnAA saja compare'kan nutrition info antara ovaltine, milo, vico..
bg pnAA, ovaltine mcm ok sket.. (sila jgn terpengaruh, ini adalah pandangan bukan pakar & takde tauliah pon ye)
teh, kopi, neskopi, air gas mmg x sentuh langsung!! meggi, junk foods, fast foods pun tak makan!!
tetiap mlm pulak minum anmum perisa coklat (maklom la, ai x lalu susu original)..
kira kesimpulannya, bab makan mmg tip top la..
sume yg berkhasiat & memenuhi gizi seimbang (agaknye la kot-pd pandangan pnAA)..
tq ayah utk sume sayur2an, buah2an, lauk-pauk (bahan mentah) yg ayah beli kat market.. (bukan beli makanan siap ye, masak kat umah laa..)

bab suplemen, sepanjang pegnan, pnAA makan CNI royal jelly..
kakak ipor yg sajes.. utk kesihatan mak & anak katanye..
oklah, pnAA try aje.. dan alhamdulillah maybe berkat makan royal jelly ni,
pnAA mmg olweys bertenaga.. tido siang mmg jarang la..
dan ubat2 yg dapat kat klinik mmg pnAA telan sampai ke sudah..
ada org kata, ubat klinik tu makan sampai 7@8 bulan je sbb takut nnt baby besor, payah nak bersalin nnt.. wallahu'alam..

bab amalan masa pegnan pulak, pnAA rasa, sama mcm yg mak2 lain amalkan..
khatamkan quran seberapa byk yg boleh, selalu sembang2 dgn baby & usap2 perut dan banyakkan membaca.. (maybe mak2 lain ada amalkan benda2 lain lg)..
setiap hujung minggu pnAA akan tipon tnA.. pastu letak gagang kat pewot, bg tnA cakap2 dgn baby..
bgtau kat baby yg bapak die jauh, keje.. so, baby kena berdikari.. bla bla bla..

tiap minggu bermula minggu ke 20 (sbb time tu baby dah boleh mula mendengor) pnAA akan ajor baby tentang ilmu tauhid, feqah dll..
cthnya minggu 20 citer pasal rukun islam, minggu 21 citer pasal rukun iman pertama dan seterusnya..
sepanjang minggu tu, tetiap hari citer benda yg sama..
kira skrip dah boleh hapai la..
kalau rukun iman tu ada nasyid yg bersesuaian, so nyanyikan sekali..
cthnya, utk rukun iman percaya kpd Allah, pnAA nasyidkan asma ul-husna & sifat 20..
kalau rukun iman percaya kepada malaikat, pnAA nasyidkan nama2 malaikat yg pnAA belajor masa tadika dolu..
tetiap minggu kena ajor apa yg dah pnAA rancang sampai la bercerita kisah2 tauladan/sirah, ajor ABC & ali ba ta..
pnAA tak reti nk ajor yg berat2 macam mak2 lain.. ini je yg termampu dek akal..

tetiap malam jumaat pulak, pnAA akan sampaikan pesan pnAA pd baby..
ada 5 pesanan sumenya..
1) jadi muslim yg beriman & bertaqwa. takut kpd Allah dgn melaksanakan suruhanNya & meninggaklan laranganNya
2) jadi insan yg berilmu pengetahuan luas & berkemahiran
3) jadi insan yg berakhlak mulia dgn mencontohi akhlak Rasulullah s.a.w
4) suka menolong org lain yg memerlukan bantuan tak kira bantuan kewangan, tenaga, buah fikiran
5) bisnes minded
tiap satu pesanan tu akan pnAA eksplen, huraikan kebaikan & kenapa pnAA nak dia jd canggitu..
mudah2an pesanan ni akan 'didengari' olehnya & dipraktikkan bila dia besor nnt, amin....
pnAA jugak tak lupa doa yg baik2 utk baby, doa bagi mudahkan bersalin dan yg seangkatan dengannya..

ini la yg pnAA amalkan masa pegnan..
kalau mak2 lain ada cadangan amalan2 masa pegnan, kongsi2 la dgn pnAA..
mana yg boleh pnAA buat, akan pnAA praktik utk anak2 akan dtg.. (anak2 tuuu.. heheh)

masa zulfa dalam perut, kami bahasakan diri dia ALONG sejak dari mula..
mmg la dah ada simpan nama utk laki & pompuan, tp kami tak tau jantina..
pnAA mmg tak scan jantina baby dalam perut pun dulu..
makanya, skrg kami panggil dia Along..

berciter pasal jantina, ramai yg kata baby pnAA nnt laki..
kalau ikut tanda-tanda jantina anak pun, mmg byk menyebelahi lelaki..
cuma kakak ipor pnAA kata gegirl sbb pnAA rajin buat kuih..
agaknya sbb seblom2 ni pnAA jarang buat kuih, tu yg bila sesekali buat kuih dah org labelkan rajin.. hihi
tapi masa dok kat muar mmg pnAA rajin baca buku2 resepi.. siap scan lg sbb maleh menyalin..
kat taman perumahan kami dok dolu tu ada mini library..
kalau ada masa kami gi lepak sana baca2 apa yg nak baca..
tp kebanyakan yg gi library tu budak2 skolah rendah (sedih jugak, library dah dekat dgn umah, tp xde org dewasa pun yg dtg)..
selalunya mmg kami berdua je yg dewasa + adik jaga library tu.. tp ok la, sbb takde saingan utk berebut buku2 utk org tua.. heheh..

utk pengetahuan yuoll, pnAA hanya beli 2 buku ttg pegnancy..
mmg tak penah terpikir pun majalah pa&ma (apsal ek?)..
tak penah beli langsung!! besanya mak2 yg pegnan akan beli pa&ma utk rujukan, kan?..
pnAA banyak google maklumat kat tenet..
disebabkan pc kat umah tak boleh guna walopun tenet ada, terpaksa la gi cc..
cc tu kat dalam kawasan mesjid.. walopun ade beberapa je pc nya & environment tak ekslusif pun, tp pnAA selesa kat ctu..
lagipun murah & senang nak park keta..
pnAA pegi dgn ayah.. sambil pnAA layan tenet, ayah dok dlm mesjid.. besanya pnAA pegi 2 minggu sekali.. mana yg penting2 pnAA print..
nasib baik time tu lom ada lg fesbuk kan.. klu tak, mau hari2 gi cc.. hihi..

sepanjang pegnan jugak, emosi pnAA jarang tak stabil walopun berjauhan dgn tnA terchenta..
pnAA mmg byk pikir yg positif (betoi!! alhamdulillah)..
pnAA jarang marah2 (ye la, nk marah kat sapa kan?) , jarang mengeluh..
bukan apa, takut nnt bagi kesan tak elok kat baby nnt..

cuti skolah seminggu bulan 3 (pnAA 7bulan ++), tnA balik semenanjung..
tu je la time tnA tgk keadaan mak buyung..
sempat la jugak merasa baby tendang2..
time tu kaki pnAA dah mula bengkak.. mmg bengkak giler sampai sume org heran..
org kata, byk ayor..
klu duduk tgk tv, mmg letak kotak kat depan & pnAA lunjurkan kaki..
masuk 8 bulan lebih, tak boleh sembahyang berdiri, terpaksa duduk atas kerusi sbb tak boleh nak duduk tahiyyat, kaki sakit yg amat!!

kalian, sume yg pnAA citer ni adalah benar, bukan utk menunjuk2..
mmg ini yg pnAA buat, yg pnAA amalkan, yg pnAA lalui..
kesimpulannya, sepanjang 9 bulan mengandungkan zulfa, mmg pnAA puas hati dgn pemakanan seharian, keadaan emosi/mental & amalan2 yg pnAA amalkan..
pnAA tau, mak2 lain tentu ada yg jauh lebih baik tentang apa yg dilakukan sepanjang pegnan contonye bersenam ke, byk bersedekah ke, mengajor ke, gi kelas2 apa2 ke dan lain2 lagi..
tapi pada kaca mata (chewah!) pnAA, pnAA rasa dah buat yg terbaik sepanjang tempoh tu & secara peribadi, pnAA bg GRED A utk pengalaman mengandungkan zulfa..

fuhhh... panjang giler!! rasanya cam tak seswai nak sambung pengalaman melahirkan zulfa kat sini..
insyaAllah entri seterusnya pulak ek..

memandangkan sekarang pnAA tengah mengandungkan Angah, insyaAllah akan ada entri pengalaman mengandungkan Angah pulak yg pada pendapat pnAA grednya tak sebagus Along.. kenapa?
nnt pnAA citer sbb skrg kita citer pasal yg diraikan dulu, si beday girl.. maka sume citer hari ni pasal dia.. huhu..


8 ULASAN:

ayu said...

Ama, suka dgn entri hang....sgt kagum,terharu...sungguh! kagum dgn hang yg tabah....terharu pengorbanan dan derita seorang ibu....klu kami ada rezeki pregnant,nk kena hang semula apa yg hang amalkan....amin...

zura lias said...

epi besday zulfa aka along..tp kan en..mase sy gie motivasi sorg dr nie..die pun ckp mende yg sama..kita kene berpesan pada anak kita time die dalam perut...time die dah tidor..usap ubun2 dia..apa yang kite nak dia jadik...n kalo kt suami..usap perut dia...hihiihihihih...pastu pesan impian suami time usap perut die..ihihihihih

Puan AA said...

ayu: erkk part mana yg tabahnya tu? ramai lg yg tabah diuji dgn b'mcm2 dugaan la ayu..
a'a, mmg mak ayah kita byk berkorban segala macam benda & perkara utk kita.. skrg time kita utk balas balik mentara depa ada lagi..
insyaAllah, hg pun akan merasa pegnan nnt.. amek la apa yg elok yg ana amalkan, yg karut marut tu, tak yah la copy.. hihi..

en zura: a'a sy pun slalu gak usap ubun2 anak sambil pesan@cakap apa2.. sbb budak2 kecik depa tak paham lg apa yg kita ckp, bila usap ubun2, depa akan 'paham'..
sy slalu buat espeseli klu lepas marah kat zulfa.. time dia tido, sambil usap, bgtau sbb apa sy marah dia & napa sy tak suka/tak nak dia buat canggitu..
usap perut suami?? lain jadik nye nanti en.. hihihi..

wanilee said...

sgt suke membace pengalaman pn aa....kalo ade rezeki yg ke2...hrp2 dpt amalkan sama cam pn aa wat....cume sbg manusia bese...i kdg2 alpa n lupe...anyway...slmt ulangtahun along zulfa...may Allah bless u...

wanilee said...

entri yg amat membantu...kalo ade rezeki yg ke2...i jgk nk amalkan ape yg pn aa dah wt....kdg2 as manusia bese...byk khilaf yg da dibuat...also alpa n lalai tp sbg ibu bapa pastinya kite mahukan yg terbaik utk ank

YaQuut said...

Wow...tabik spring la kat enti Azree...kira advanced ni walaupun masa ni baru mengandungkan anak pertama. For sure, masa mengandungkan anak kedua ni lebih banyak lagi improvement. Anyway, terima kasih for sharing this moment. Insya-Allah, 2 bulan lebih yg masih berbaki ni, harapnya ana pun boleh amalkan. ;)

YaQuut said...

Wow! Tabik spring la kat enti, Azree. Walaupun masa ni pertama kali pregnant, banyak amalan yang dipraktikkan. Setakat ni, ana belum dapat khatam Quran lagi walaupun memang target nak habiskan sebelum baby lahir ke dunia. Anyway, thanks for sharing this moment. Insya-Allah, akan cuba amalkan sedaya mampu sisa 2 bulan setengah yg berbaki ni. ;)

Puan AA said...

mawar & pidoih: ana dolu pon xde la tau memulenye.. byk bace citer2 & pengalaman org.. klu tak, tak tau jugak.. huhu..
skrg ni pon stil carik & belajor lg.. sesame la kite berkongsi2..